belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • zeven jaar geldig voor volwassenen
  • vijf jaar voor minderjarigen

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Hoe aanvragen

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 7 dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure maar de kosten voor die procedure ligt wel een stuk hoger. Als je paspoort via spoedprocedure is aangevraagd voor 15.00u, dan heb je de volgende werkdag je nieuw paspoort.

Personen die zeer veel reizen kunnen via de spoedprocedure ook een paspoort van 64 pagina‘s krijgen.

Kostprijs

Normale procedure

  • 35 euro voor kinderen tot 18 jaar
  • 70 euro voor volwassenen vanaf 18 jaar

Spoedprocedure

  • 210 euro voor kinderen tot 18 jaar
  • 245 euro voor volwassenen vanaf 18 jaar

Afhandeling

Je moet je paspoort zelf komen ophalen tijdens de openingsuren of je kan het laten ophalen door een derde, die behoorlijk gemachtigd is door jou. Hiernaast kan je de volmacht afdrukken die je aan een derde correct en volledig ingevuld kan meegeven samen met (een kopie van) je identiteitskaart.

Een paspoort van een minderjarige moet afgehaald worden door de ouder(s)  waar de minderjarige is ingeschreven of door een behoorlijk gevolmachtigde derde.

Wat meebrengen

  • je identiteitskaart
  • 1 kleurenpasfoto van maximum 6 maanden geleden die voldoet aan de I.C.A.O. normen
  • eventueel je oud paspoort
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Meer info

diplomatie.be

Openingsuren & contact

burgerzaken

adres
Hoogstraat 292870 Puurs
Tel. tel.
03 890 76 50
Fax fax
03 890 76 91
e-mail
burgerzaken@puursam.be