naar top

Puurs krijgt erediploma als oorlogsslachtoffer

wo 16 januari 2019
In september 1914 werd Liezele van de kaart geveegd tijdens WOI. Nu krijgt Puurs daarvoor een erkenning van het ministerie van Landsverdediging. Met een erediploma én herinneringslint.

Volledig dorp verwoest
Het erediploma voor oorlogsslachtoffers bestaat sinds 2014. Wie ervoor in aanmerking komt? Steden en gemeenten die bijzonder zwaar getroffen werden door de gevechten, bombardementen en slachtpartijen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat is het geval voor Liezele: het dorp werd in september 1914 volledig verwoest, om vanuit het nabijgelegen fort vrij zicht te hebben. Ook al vielen er geen doden, de zinloze actie had een grote emotionele en financiële impact op de inwoners.

Erkenning te bezichtigen in Fort van Liezele
Het diploma en lint staan op naam van de gemeente Puurs, niet op het nieuwe Puurs-Sint-Amands. Dat komt omdat de aanvraag vier jaar geleden al werd ingediend, toen nog geen sprake was van de fusie. Uiteraard delen we de erkenning met álle inwoners. Daarom zullen we het diploma en lint tentoonstellen in het Fort van Liezele. Je kunt ze daar bekijken vanaf het voorjaar op de nieuwe expo van Linsella, werkgroep voor heem- en geschiedkunde.

 

Nieuwsoverzicht
erediploma

Openingsuren & contact

communicatie

adres
Hoogstraat 292870 Puurs
Tel. tel.
03 890 76 66
e-mail
communicatie@puurs.be

Lees meer artikels over