naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hou je woning koel met een groendak

ma 28 mei 2018
Tijdens warme dagen denken we al snel aan plaatsen van isolatie of airco om de woning koel te houden. Maar ook een groendak helpt in de zomer je woning koel te houden. En dit is niet het enige voordeel.

In de zomer kan de temperatuur van een dak als snel oplopen tot 70°C. Plaats je op een plat dak een groendak dan zorgen het substraat en de vegetatie er voor dat minder warmte in het dak wordt opgenomen. Bovendien zal door de lagere temperatuurbelasting de dakbedekking langer mee gaan. In de winter zorgt een groendak voor wat extra isolatie en houdt het buitengeluid beter uit de woning.

In bebouwde omgeving kan een groendak zorgen voor wat groen en natuur. Veel fraaier dan een donkere dakfolie of roofing. Een groendak draagt bij tot een beter milieu. Het filtert stof en schadelijke stoffen uit de lucht en vangt regenwater op waardoor riolering of regenwaterafvoeren minder belast worden. De verdamping via de planten reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur en verbetert zo het microklimaat in de bebouwde omgeving.

Er zijn twee types groendaken. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag teelaarde, afgewerkt met allerlei soorten vegetatie bovenop een waterdichte dakbedekking. Voor de opbouw van een intensief groendak is een dikkere laag teelaarde nodig waarop een breder scala aan planten kan groeien. Op deze daken worden vaak terrassen en paden gecombineerd met groene zones voor een heuse daktuin. Een extensief groendak daarentegen is niet bedoeld om te bewandelen. Voor beide types is een goede wortelwerende dakdichting een must.

Voor extensieve groendaken wordt meestal gebruik gemaakt van sedumsoorten. Deze vetplanten met dikke bladeren slaan het regenwater goed op en zijn goed bestand tegen vorst, wind en uitlaatgassen. In de zomer toveren ze het dak om in een kleurrijke bloemenpracht van bruinrood over roze tot geel. De bijtjes zullen dankbaar zijn!

Voor de aanleg van een groendak op een woning of een ander gebouw op het grondgebied van Puurs geeft de gemeente onder bepaalde voorwaarden een toelage van € 25/m². Meer info.

 

Nieuwsoverzicht
Groendak

Openingsuren & contact

milieu

adres
Hoogstraat 292870 Puurs
Tel. tel.
03 890 76 16
e-mail
milieu@puurs.be

Lees meer artikels over