naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gratis geleide wandelingen in het Hof van Coolhem

do 13 april 2017
Vriendenkring Hof van Coolhem heeft voor 2017 een mooie wandelkalender samengesteld. Natuur- en cultuurgidsen vertellen je tijdens de themawandelingen alles over de refuge Coolhem, de Kalfortse aspergeteelt, de natuur in het Moer en de kruiden en paddenstoelen in het domein.

De geleide wandelingen starten om 14.30u aan de ingang van het domein (Sint-Bernarduskapel), Coolhemstraat 64, 2870 Puurs. De rondleiding duurt ongeveer twee uur. Inschrijven is niet vereist. Deelname is gratis.

Zondag 23 april – De verdwenen refuge Coolhem
De monniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem bouwden in Kalfort een refuge, waar ze tijdens vijandige periodes konden naar toe vluchten. Stap samen met de gids terug in de tijd. Zo kom je meer te weten waarom de monniken van Hemiksem in het domein investeerden, het koesterden en verdedigden.

Zondag 7 en 28 mei – Asperges, Kalforts cultureel erfgoed
Asperges zijn een delicatesse. Kalfort werd er door vermaard tot in Parijs, waar ‘asperges de Calfort’ op het menu verschenen. Hierdoor is Puurs de bakermat van de Vlaamse, witte asperge.

Zondag 11 juni – Planten en kruiden, lekkere en giftige!
In onze eigen omgeving groeien allerlei planten die we kunnen gebruiken in onze drank, ons eten of als geneesmiddel. De gids kruidt tijdens de wandeling zijn/haar verhaal met pittige anekdotes. Een bezoekje aan de volledig vernieuwde kruidentuin in het domein zal niet ontbreken.

Zondag 24 september – Moerwandeling
Het Moer is één van de drie grote moerassige laagten in Klein Brabant. Door de  geïsoleerde ligging heeft dit broekbos grote natuurwaarden. De natuurgids vertelt je meer over de ontstaansgeschiedenis, de fauna en flora en het natuurbeheer van dit waterrijk gebied.

Zondag 15 oktober – Weetjes en mythen over paddenstoelen
Altijd hing er een waas van geheimzinnigheid en mysterie over paddenstoelen. Waar komen ze zo plotseling vandaan? Wat is hun nut in de natuur? Verhalen en mythes worden je geserveerd in een sfeer van heksen en trollen. Kan je de eetbare van de giftige onderscheiden? Een must voor wie hier meer wil van weten.

De wandelingen in het Hof van Coolhem zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Puurs, de Vriendenkring Hof van Coolhem, het Agentschap Natuur en Bos, de gidsen van Klein-Brabant Scheldeland en de natuurgidsen van VMPA Klein-Brabant.

 

Nieuwsoverzicht