Film Fest Gent On Tour: A Ciambra

Deze informatie is niet meer actueel!
Deze film gaat door in CC Ter Dilft

Wanneer

  • di 20 februari 2018
    van 20.30u tot 22.30u

Waar

naam
CC Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Contact

Telefoon
03 890 76 20
e-mail
vrijetijdsloket@puurs.be

Info

Met zijn gelijknamige kortfilm A Ciambra won Jonas Carpignano in 2014 als prille dertiger de Discovery Award van de Semaine de la Critique in Cannes. Daarin voerde hij de jonge niet-acteur Pio Amato op die al zuipend een dickensiaanse opvoeding krijgt in Ciambra, een Zuid-Italiaanse zigeunerfavela. Het bleek het begin van een vruchtbare samenwerking, want zowel de getalenteerde kwajongen als de verpauperde buurt in Calabrië waren opnieuw aanwezig in Carpignano's speelfilmdebuut Mediterranea. Dit sombere migratiedrama toonde een neorealistisch portret van twee vluchtelingen op zoek naar een beter leven, die na het kapseizen van hun boot in Calabrië stranden (waar ze Amato tegenkomen). Die onverbloemde schets over de Europese vluchtelingencrisis torpedeerde Carpignano van de ene dag op de andere tot een wereldwijd festivalfenomeen. Zelfs Martin Scorsese, de Amerikaanse meestercineast wiens outsiderportretten mainstreamhits werden, was onder de indruk van de ruige karakter- en situatieschets. Toen Scorsese wat later een fotoboek onder ogen kreeg waarin de jonge Italiaans-Amerikaanse cineast Ciambra sfeervol in beeld brengt, vroeg Scorsese naar het script van zijn nieuwste film A Ciambra, een coming-of-agedrama dat (opnieuw) focust op Pio Amato en Calabrië. Niet veel later kwam hij als producent aan boord. "Scorsese was mijn spirituele gids", vertelt Carpignano daarover. "Hij gaf me advies, zonder echt hard in te grijpen. Maar zijn opmerkingen waren belangrijk, in die mate dat zijn aanwezigheid het eindresultaat beïnvloedde."

Of de hand van de Amerikaanse meester echt voelbaar is, moet je zelf ontdekken. Wat wel zeker is, is dat Carpignano dankzij de docu-achtige benadering van Pio's coming of age en diens arme omgeving zijn eigen stem nog zelfzekerder laat klinken. Samen met Tim Curtins observerende vlieg-op-de-muur-camera en de montage van Affonso Gonçalves zorgt dat ervoor dat hij met A Ciambra opnieuw een eigenzinnige en rijkgeschakeerde schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië aflevert. Wie een zwaar aangezet, in pathos badend portret verwacht van een Europa in crisis komt bedrogen uit. Ramptoerisme en compassie zijn niet aan deze cineast besteed. Passie daarentegen des te meer.

Elke derde dinsdag van de maand staat Film Fest Gent bij je voor de deur met een avant-première onder de arm. Onder de noemer Film Fest Gent On Tour programmeren we de allernieuwste films van de markante filmmakers van deze tijd in bioscopen of culturele centra in heel Vlaanderen.

In Klein-Brabant kan je maandelijks afwisselend terecht in CC de Kollebloem in Puurs en CC Ter Dilft in Bornem. De vertoning wordt telkens op alle locaties vooraf gegaan door een video-introductie waarin Patrick Duynslaegher en een relevante gastspreker dieper ingaan op wat de film nu zo bijzonder maakt.

De volgende edities van Film Fest Gent On Tour in Klein-Brabant vinden plaats op: 20 maart in CC de Kollebloem, 17 april in CC Ter Dilft, 15 mei in CC de Kollebloem en 19 juni 2018 in CC Ter Dilft.

Film Fest Friends krijgen het standaard kortingstarief op vertoon van hun lidmaatschapskaart.

De film wordt een maand op voorhand aangekondigd.

Alle activiteiten
foto: FFG-OnTour_2017.jpg foto: aciambrabeeld.jpg

Categorie

Organisatie

naam
CC de Kollebloem

Jouw activiteit op deze pagina
en in Puur Magazine?

Registreer je activiteit via www.uitdatabank.be. Meer informatie vind je op www.allesoveruitdatabank.be.